האנטי לאנטי־אייג'ינג
השבוע גיליתי קבוצה של שערות לבנות. לא שערה אחד, אלא מקבץ שלהן, אי של לבן בין שיער מתולתל חום כהה. הייתן מצפות שזה יהיה רגע לא קל ושארוץ לרקוח לי תכשיר נעורים, אבל דווקא ההיפך קרה. באותו רגע שלי עם עצמי, הופתעתי לגלות פרץ של שמחה, וזיק של חיוך עלה על שפתותיי. גדלתי.
זו תקופה ארוכה שבה אני בתהליך גדילה, בהרבה מובנים בחיי, והנה הם, הסימנים של אותה גדילה. לא בטוח שתאמינו לי, אבל זו האמת. מבחינתי זוהי לא הזדקנות אלא תהליך טבעי, שמסמל עבורי חוכמה, הכלה, ניסיון חיים. כן, נעים לי האייג'ינג.
מאחלת לכולנו שתהיה לנו האפשרות להיות שם בשבילנו, לדאוג להזנה, לאהבה ולקמטי צחוק, כאלה שמגיעים מחיוך רחב חשוף שיניים. קמטים – אבל כאלה שנרצה לנצור.
מבצע החודש
בלי כל קשר מודע למילות הפתיחה שלי, השבוע יצא קרם רימונים משובח ביותר. כל כך משובח שלא יכולתי לשמור אותו לעצמי. אז הוא מחכה לכן עכשיו באתר ב־10 אחוזי הנחה, 76.50 ש' במקום 85 ש' ל־50 מ"ל או 108 ש' במקום 120 ש' ל־120 מ"ל. הקרם שומר על גמישות העור ועל חיוניותו, מחזיר רכות, משמר את העור ומעכב את תהליך הזדקנותו – ותוכלו לקרוא עליו עוד ולרוכשו בעמוד הזה.
שפה משותפת
לפני הרצאת החודש, חייבת לשתף איתכן ואיתכם סרטון מגניב ביותר שיצא לי לראות, שגם גירה את ניורוני אוהבי המדע שלי (הצורה שבה המוח תופש שפה) וגם את אלו שאוהבים לראות גשר שמחבר בין שני עמים ושתי שפות. קצר וממליצה מאד להיכנס ולצפות.
שירה, שרה
החודש ב־TED, שירה. שרה קיי, איזו בחורה! התאהבתי מיד. שרה כותבת ומדברת בשטף מהפנט של מילים ומראה שלשירה כוח אדיר וזמינה לכולנו, רק להושיט יד ולגעת בה. מרוב שהוקסמתי אני מביאה לכם שתי הרצאות שלה. ממליצה להתחיל בראשונה ובטוחה שמשם כבר תמשיכו אל השנייה.
אורחת החודש
החודש מקבלת את הבמה ד"ר הדס ולד, שמלבד היותה מצחיקה בטירוף ואדם מקסים, היא רופאה וטרינרית, שקו הטיפול שלה יוצא מגבולות הווטרינריה המקובלים ונכנס לי ללב. הדס מביאה כאן טיפול שהיא משתמשת בו בקליניקה, וגם הוא טבעי ומתוק – כי הוא מבוסס על דבש. אלו הם דבריה:
דבש הינו מזון מורכב ומופלא המשמש רבות ברפואה הוטרינרית. הדבש הינו תוצר של עבודת דבורים מאומצת בהן מעורבבת אבקת פרחים עם רוק הדבורה ליצירת מזון עשיר להן ולדור ההמשך של הדבורים. הדבש עשיר ברכיבי תזונה בהם סוכרים (גלוקוז ופרוקטוז), אנזימים, מינרלים (מגנזיום, אשלגן, נתרן כלורי, ברזל, זרחן וגופרית), ויטמינים (מקבוצת B וויטמין C), מספר הורמונים וחלבונים וכן אבקת הפרחים המכילה שמנים חיוניים.
אז מה לכל זה ולרפואה וטרינית?
הדבש הינו חומר נוגד דלקות (אנטיאינפלמטורי). אפקט זה קיים גם בטיפול בדבש ישירות על פצע וגם בטיפול אוראלי כנגד דלקות של מערכת העיכול. מרפאים אלטרנטיבים משתמשים בדבש כנגד כיבי קיבה (אולקוס) וכנגד מחלות מעיים דלקתיות כגון קרוהן.
בנוסף, לדבש יכולת מרשימה לעידוד החלמה של פצעים. במריחת דבש על פצע פתוח משתחררים כימיקלים מקבוצת ה"ציטוקינים" המעודדים נדידה של תאי אפיתל הבונים כלי דם חדשים, נויטרופילים של מערכת החיסון ופיברובלסטים היוצרים את רקמת החיבור (רקמת גרנולציה).
הדבש הינו חומר אנטימיקרוביאלי הודות לאוסמולריות (ריכוז מומסים) גבוהה וכיוון שמכיל מי חמצן (H2O2). הוא גם דואג לסביבה נכונה יותר להחלמת הפציעה בעצם מניעת התיישבות אוכלוסיות פתוגניות של חיידקים באיזור הפציעה. אפקט זה מוריד את הצטלקות הרקמה המחלימה ותורם להחלמה מהירה יותר של הפצע. באופן מדהים, חיידקים אינם מפתחים עמידות כנגד הדבש ולכן תכונותיו האנטימיקרוביאליות צפויות להמשך גם בעתיד.
הדבש הינו חומר היגרוסקופי (סופח נולים) ובכך מאפשר הטרייה וחידוש של רקמה נמקית. בנוסף, הוא מספק אנרגיה לתאים המתחדשים ותורם ליצירת רקמת גרנולציה (רקמת חיבור זמנית) עד לתיקון מלא של הפצע.
ניתן להשתמש בדבש מעל פצעים טריים וכן על גבי פצעים מזוהמים הזקוקים להטרייה.
הטיפול בדבש אינו יקר, אך דורש הקפדה על חבישה המוחלפת פעמיים ביממה. .
דבש עלול להכיל נבגים של חיידקים אנאירוביים כמו חיידק ה –Clostridium Botulinum. על כן, מומלץ להשתמש בדבש שעבר עיקור בקרני גמא ומיועד לשימוש רפואי.
מומלץ שלא להשתמש בדבש לטיפול בפצעים בחיות אשר פיתחו אלרגיה בעקבות עקיצה של דבורים מחשש לתגובה מקומית או סיסטמית. במקרים נדירים נצפו תגובות של כיבי עור או כיבי פה בעקבות אלרגיה חריפה לדבש. על כן, רצוי להתייעץ עם וטרינר לפני שימוש בדבש בבית.
קיימות עדויות ברפואה הוטרינרית לשימוש בדבש המעורבב עם עלי קייל (מין ממשפחת הכרוביים) להפחתת תסמיני אלרגיה לאבקת פרחים (מחלה הקרוייה Atopy) הנפוצה בחודשי האביב והקיץ. טיפול דומה קיים שנים רבות בבני אדם כנגד קדחת השחת. מנגנון הפעולה הינו מורכב, אך נחשד שמדובר ב"סובלנות אוראלית".
כ -70% מתאי מערכת החיסון מצויים סביב קפילרות הדם במעיים ומגנים מפני פלישה של בקטריות, פטריות, שמרים ותולעים ממערכת העיכול אל הגוף. בין היתר, קיימת סביב מערכת העיכול אוכלוסית תאים בשם "תאים דנדריטים" הדוגמת את רכיבי המזון ודואגת לשמור את תאי החיסון במצב סביל כנגדם, כך שלא תיווצר תגובה כנגד מזון הנכנס אל הגוף. כאשר דבש מגיע אל מערכת העיכול, הוא נדגם על ידי התאים הדנדריטים המאותתים למערכת החיסון כי זהו "מזון" ועל כן התגובה החיסונית כנגדו נחלשת. בעונות המעבר, כאשר האויר רווי באבקנים והאלרגיה בשיאה, אדם או כלב שנחשפו לדבש דרך מערכת העיכול עשויים להגיב במתינות כלפי האבקנים הנשאפים שכן מערכת החיסון אינה מזהה אותם כפולש אלא כחומר שראוי שיכנס אל הגוף, דבר המקטין את תגובת האלרגיה.
קיימת חשיבות רבה לאיכות הדבש. רצוי שהדבש יהיה מקומי (מיוצר מאבקנים השכיחים בסביבת המחייה של הכלב, החתול או האדם), אורגני ושהופק ללא חימום (זו חובה). החימום הורס את האנזימים שבדבש וכימיקלים חיוניים נוספים.
הדבש הוא מתוק והוא מתנה של הטבע. אני אשמח אם תיישמו את העצות הללו לשמירה על בריאותכם האישית ובריאות חיות המחמד שלכם.שלכם, ד"ר הדס ולד (054-7554070)
אגב, לא פעם טיפלתי בפצעים ובכאב של ההולכים על ארבע עם השמנים האתריים והתוצאות היו מדהימות. בבוקר הזה, שבו הכלבה שלי נמצאת לידי, החתולה מכרסמת ליד החלון והתוכי קורא בוקר טוב, אני מוסיפה עוד חצי קמט של חיוך, ומאחלת לכולנו – שיהיה חודש נעים ושקט, מלווה ברחש גלי הים.
מיכל